top of page

Բրոկոլիի օգտագործումը կարող է օգնել նվազեցնել նախադիաբետի կանխմանը. հետազոտություն

  • Writer: anigevorgn
    anigevorgn
  • Mar 3
  • 2 min read

Սուլֆորաֆան քիմիական միացությունը, որըհայտնաբերվել է բրոկոլիի ծիլերում, կարող էկապված լինել նախադիաբետի ժամանակ արյան մեջ շաքարի մակարդակի բարելավմանհետ, որը նախորդում է 2-րդ տեսակի դիաբետին է: Սա ցույց է տվել Գյոթեբորգիհամալսարանում անցկացվածհետազոտությունը։ Բրոկոլիի միացություննավելի էական ազդեցություն է ունեցել որոշմարդկանց արյան շաքարի մակարդակի վրա։

Գյոթեբորգի համալսարանի գիտնականներընախկինում հայտնաբերել էին սուլֆորաֆանըորպես հակադիաբետիկ միջոց 2-րդ տեսակի դիաբետի համար, հաղորդել է Planet Today-ը: 2017-ին հիվանդների ուսումնասիրությունըցույց է տվել, որ շաքարային դիաբետովհիվանդ մարդկանց արյան մեջ շաքարիմակարդակը զգալիորեն նվազել է այն բանիցհետո, երբ նրանք ընդունել են բրոկոլիիծիլերից ստացված սուլֆորաֆանի բարձրչափաբաժիններ:

Նոր հետազոտությունում, որը հրապարակվել էNature Microbiology ամսագրում, պրոֆեսորԱնդերս Ռոզենգրենը եւ նրա գործընկերներըուսումնասիրել են նախադիաբետը, որիդեպքում արյան մեջ շաքարի մակարդակըդանդաղորեն բարձրանում է ինսուլինիարտադրության խանգարման պատճառով:

Հետազոտությունն ուսումնասիրել է 89 մարդու, որոնք մոտ սոված ժամանակ արյան մեջշաքարի բարձր մակարդակ է եղել, ինչընախադիաբետի ցուցանիշ է: Մյուսչափանիշները ներառել են ավելորդ քաշը եւ ճարպակալումը 35-75 տարեկանների շրջանում:

Մասնակիցներին պատահականությանսկզբունքով հանձնարարվել է ստանալսուլֆորաֆան կամ դատարկահաբ տասներկուշաբաթվա ընթացքում: Ոչ մասնակիցները, ոչէլ հետազոտողները չգիտեին, թե ում ինչ էհանձնարարված: Ընդհանուր առմամբ 74 մասնակից ավարտել է ուսումնասիրությանբոլոր փուլերը:

Արդյունքները ցույց են տվել, որ սուլֆորաֆանմիացությունն ընդունող մասնակիցների մոտարյան մեջ շաքարի մակարդակը սոված ժամանակ միջին ավելի բարձր է եղել, քանդատարկահաբ ընդունողներիմոտ: Հետազոտության մեջ երկու խմբերի միջեւտարբերությունը նշանակալի էր:

Էլ ավելի մեծ տարբերություն է նկատվելկլինիկական ենթախմբերը վերլուծելիս: Սուլֆորաֆան օգտագործողների մոտամենամեծ բարելավում ունեցող խումբն ուներտարիքային թեթեւ շաքարախտի վաղնշաններ՝ ցածր ինսուլինի դիմադրություն, լյարդի ճարպային հիվանդության ցածրհաճախակություն եւ ինսուլինի ցածրսեկրեցիա:

Երրորդ փուլը, որն իրականացվել էԳյոթեբորգի համալսարանի պրոֆեսոր ՖրեդրիկԲեքհեդի հետ համատեղ, ներառել է աղիքայինբակտերիաների ուսումնասիրություն եւաղիքային բակտերիաների հայտնաբերում, որը կարող է փոխազդել սուլֆորաֆանի հետ, ինչը կարող է կապված լինել բրոկոլիիմիացության արդյունավետության հետագաբարելավման հետ:

Քանակական առումով սոված վիճակում արյանմեջ շաքարի տարբերությունը 0,2 միլիմոլ/լիտրէր սուլֆորաֆան ընդունող բոլորմասնակիցների միջեւ՝ դատարկահաբ ընդունողների խմբի համեմատ, որին հաջորդել է 0,4 միլիմոլ/լիտր համապատասխանկլինիկական ենթախմբում եւ 0,7 միլիմոլ/լիտր՝ե՛ւ կլինիկական ենթախմբում, ե՛ւ աղիքայինբակտերիաներ ունեցողների մոտ:

Շվեդիայում նախադիաբետիտարածվածությունը գնահատվում է տասըտոկոս, առանց բուժման հստակ կառուցվածքի: Չնայած հիվանդությունը հաճախ չիհայտնաբերվում, վաղ հայտնաբերումըմեծացնում է 2-րդ տեսակի դիաբետիչզարգանալու հավանականությունը: ԱնդերսՌոզենգրենը կարեւորում է վաղ եւանհատականացված միջամտությունըհիվանդության կանխարգելման համար:

«Նախադիաբետի բուժման միջոցներըներկայում շատ առումներով անկատար են, սակայն այս նոր հայտնագործություններըճանապարհ են հարթում բրոկոլիից ստացվածսուլֆորաֆանի միջոցով հնարավոր ճշգրիտբուժման համար՝ որպես ֆունկցիոնալսննդամթերք: Սակայն, ապրելակերպիգործոնները մնում են նախադիաբետիցանկացած բուժման հիմքում, ներառյալֆիզիկական վարժությունները, առողջ սնունդըեւ քաշի կորուստը»,- ասել է նա: «Հետազոտության արդյունքները նաեւառաջարկում են ընդհանուր մոդել, թե ինչպեսեն պաթոֆիզիոլոգիան եւ աղիքային ֆլորանփոխազդում եւ ազդում բուժման արձագանքիհետ: Մոդել, որը կարող է ավելի լայնազդեցություն ունենալ»,- եզրափակել էԱնդերս Ռոզենգրենը:

1/2030
bottom of page