top of page

3 էժան և հասանելի մթերք քաղցկեղի և ծերացման դեմ, որոնց մասին քչերը գիտեն

  • Writer: anigevorgn
    anigevorgn
  • Sep 25, 2024
  • 2 min read

Սուրճ

Սուրճը հայտնի դարձավ ավելի քան 600 տարի առաջ: Շատ մարդիկ, իրենց առավոտը սկսում են այս անուշաբույր ըմպելիքով, որն ակնթարթորեն բարձրացնում է էներգիան՝ շնորհիվ կոֆեինի և հսկայական քանակությամբ հակաօքսիդանտների: Սակայն սուրճը ոչ միայն առավոտյան էներգետիկ ըմպելիք է, այլ նաև բազմաթիվ այլ օգտակար հատկությունների աղբյուր, ինչպես օրինակ՝ նվազեցնում է ցիռոզի, ուռուցքների, շաքարախտի և այլ հիվանդությունների ռիսկը։

Թեյ

Հոնկոնգի չինական համալսարանի գիտնականները հետազոտություն են անցկացրել, որին մասնակցել են 65 տարեկանից բարձր 976 տղամարդ և 1030 կին: Մասնակիցների միջին տարիքը եղել է 72 տարեկան։ Տարիքը կարևոր է տելոմերների ուսումնասիրության համար, քանի որ դրանք ժամանակի ընթացքում կրճատվում են: Բոլոր մասնակիցները նշել են, թե որքան հաճախ և ինչ քանակությամբ են սպառում Չինաստանում հայտնի տասներեք կատեգորիայի ապրանքներ, այդ թվում՝ թեյ: Հետազոտողները վերցրել են արյան նմուշներ և չափել տելոմերների երկարությունը սպիտակ արյան բջիջներում: 

Արդյունքները ցույց են տվել, որ թեյի օգտագործումը կապված է տելոմերների երկարության ավելացման հետ, բայց միայն տղամարդկանց մոտ: Տղամարդիկ, ովքեր օրական երեք կամ ավելի բաժակ թեյ էին խմում, ավելի երկար տելոմերներ ունեին, քան նրանք, ովքեր խմում էին մեկ բաժակի մեկ երրորդից պակաս: Թեյ խմողների և չխմողների միջև տելոմերների երկարության տարբերությունը համարժեք է կյանքի հինգ լրացուցիչ տարվա:

Ընկույզներ և սերմեր

Յուտայի ​​Բրիգամ Յանգ համալսարանի գիտնականները որոշել են ուսումնասիրել, թե ինչպես է ընկույզի օգտագործումը ազդում տելոմերների երկարության վրա՝ հաշվի առնելով դրա հնարավոր կապը մահացության հետ: Նրանք հարցում են անցկացրել 20-ից 84 տարեկան 5582 տղամարդկանց և կանանց շրջանում, ովքեր մասնակցել են Առողջապահության և սնուցման ազգային հետազոտությանը (NHANES), որն անցկացրել է ԱՄՆ Առողջապահության վիճակագրության ազգային կենտրոնը:

Մասնակիցներին հարցրել են, թե որքան հաճախ և ինչ քանակությամբ են նրանք օգտագործում տարբեր տեսակի սերմեր և ընկույզներ, այդ թվում՝ նուշ, նուշի կարագ, բրազիլական ընկույզ, հնդկական, շագանակ, կտավատի սերմեր, պնդուկ, մակադամիայի ընկույզ, գետնանուշ և գետնանուշ կարագ, պեկան և սոճու ընկույզ, պիստակ, ընկույզ, քնջութի սերմեր, թահին, դդում և արևածաղկի սերմեր և ցուկկինի սերմեր: Հետազոտողները այնուհետև փորձարկել են մասնակիցների արյունը և չափել տելոմերների երկարությունը՝ պարզելու սննդակարգի հնարավոր հարաբերակցությունը: 

Վերլուծությունը ցույց է տվել, որ որքան շատ ընկույզներ և սերմեր են սպառում, այնքան երկար են նրանց տելոմերները: Օրական յուրաքանչյուր տասը գրամ ընկույզ և սերմ ավելացնում է տելոմերների երկարությունը տարեկան 8,5 միավորով: Տասը գրամը մոտավորապես մեկ ճաշի գդալ ընկույզ է, կամ, օրինակ, ինը հնդկական ընկույզ, յոթ ընկույզ, վեց նուշ, չորս թեյի գդալ կտավատի, դդմի կամ արևածաղկի սերմեր կամ երկու թեյի գդալ քնջութի սերմեր։ Այս քանակությունը բավականին հեշտ է ներառել ձեր ամենօրյա սննդակարգում։ 

bottom of page