Ոչ բոլորը կարող են ուտել. ո՞ւմ է հակացուցված սալ ուտելը
- Armen Sukiasyan
- Sep 6, 2024
- 1 min read

Խոզի ճարպը բնական կենդանական ճարպ է, որը կուտակվում է կենդանիների կողքերին: Այն կարելի է օգտագործել տարբեր ձևերով: Խոզի ճարպը պարունակում է հագեցած ճարպաթթուներ, A, D և E վիտամիններ, ինչպես նաև կարոտին, ռետինոլ, տոկոֆերոն, սելեն, կալցիում, մագնեզիում, մանգան, ֆոսֆոր, կալիում, պղինձ, երկաթ, ցինկ և նատրիում:
Այն մասնակցում է բջիջների կառուցմանը, հորմոնների ձևավորմանը և օրգանիզմից տոքսինների հեռացմանը։ Այն օգնում է պաշտպանվել վիրուսներից և իմունիտետը: Սակայն հարկ է նշել, որ 100 գրամ խոզի ճարպը պարունակում է 800-820 կկալ, ուստի դրա օգտագործումը պետք է չափավոր լինի։
Խոզի ճարպի մի քանի տեսակներ կան, որոնք կարելի է օգտագործել սենդվիչներ, խորտիկներ, ինչպես նաև աղցանների և տաք ուտեստների մեջ։
Խոզի ճարպը խորհուրդ չի տրվում օգտագործել փոքր երեխաներին՝ շնորհիվ զգայուն մարսողական համակարգի: 40-ն անց մարդիկ նույնպես պետք է ձեռնպահ մնան խոզի ճարպ ուտելուց, քանի որ դա կարող է հանգեցնել ավելորդ քաշի և վտանգավոր հիվանդությունների զարգացմանը, հատկապես շաքարախտով հիվանդների, աթերոսկլերոզով և գիրություն ունեցող մարդկանց մոտ։ Մեծահասակներին խորհուրդ է տրվում օգտագործել շաբաթական ոչ ավելի, քան 20-25 գրամ խոզի ճարպ: